Warzywa i owoce w szkole

Program Unii Europejskiej „Owoce i warzywa w szkole” został powołany do życia jako inicjatywa mająca na celu odwrócenie niekorzystnych tendencji dotyczących zwyczajów żywieniowych dzieci, a w szczególności niewystarczającego spożywania owoców i warzyw.

Głównymi celami programu są trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego stylu życia poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach.

Program „Owoce i warzywa w szkole” jest jednym z narzędzi dostępnych dla szkół, dzięki któremu mogą kształtować i rozwijać prozdrowotną edukację najmłodszych uczniów oraz w rzeczywisty sposób wpływać na ich dietę.

Program skierowany był do tej pory do uczniów klas I-III szkół podstawowych, a od roku szkolnego 2014/2015 także do uczniów oddziałów przedszkolnych (zerówek). Dzieci otrzymują kilka razy w tygodniu porcje owocowo-warzywne, które spożywają w szkole. 

Dzieciom udostępnia się:

- świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),

- świeże warzywa (marchew, paprykę słodką, rzodkiewki),

- soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.

Ponadto szkoły podstawowe uczestniczące w programie realizują skierowane do dzieci specjalne zajęcia o charakterze edukacyjnym dotyczące zdrowego odżywiania.